Nyheter
Roger Hofseth
FISK OG BIOGASS: Konserndirektør Roger Hofseth.
Foto: Tony Hall

Skal produsere biogass i fiskeoppdrettsanlegg

Hofseth-gruppen bygger et nytt oppdrettsanlegg hvor de produserer biogass til egen drift. Miljøvennlig og økonomisk smart, mener eierne.


I går skrev Biogassbransjen.no om den danske sukkerfabrikken som nå kobles til gassnettet. At biogass kan produseres og brukes til energi, ser ut til å være en trend flere industrier kaster seg på.

Nå planlegger Hofseth-gruppen bygge et nytt fiskeoppdrettsanlegg i et steinbrudd ved Røbbervika ved innløpet til Geirangerfjorden. World Heritage Salmon er navnet på den nye virksomheten.

– Vi har søkt om konsesjon og signert en intensjonsavtale med Hyperthermics, sier konserndirektør Roger Hofseth i Hofsethgruppen til Biogassbransjen.no.

Her vil de produsere 100.000 tonn laks per år. Ja, og protein og olje til selskapet Hofseth Biocare. Hofseth-gruppen er et sjømatkonsern med flere datterselskap. De omsetter for 4,2 milliarder kroner årlig og har 460 ansatte.

Biogass, hydrogen og solcellepanel

Men med lakseproduksjonen blir det slam som må håndteres. Det går inn i et biogassanlegg som vil produsere 40-50 GWh strøm og varme til selve anlegget.

– Vi skal bygge det reneste oppdrettsanlegget verden har sett, sier konserndirektør  Roger Hofseth i Hofseth-gruppen i en pressemelding.

Solcellepanel vil også brukes på anlegget. Slik vil produksjonskostnadene reduseres.

Det er det Ulsteinvik-baserte teknologiselskapet Hyperhermics som skal levere deler av teknologien til det nye anlegget. De bruker såkalte urbakterier til produksjon av encellede organismer som beriker slammet med mer proteiner. Av dette kommer i tillegg biogass.

– Vi kan produsere protein og biogass til oppvarming, sier administerende direktør Erlend Haugsbø i Hyperthermics til Biogassbransjen.no.

– Oppdrettsanlegg på land og anlegg med lukkede merder er et satsingsområde for selskapet. Oppdrettsnæringen gjør en stor innsats for å bli grønnere og samtidig skape konkurransefortrinn i forhold til produksjonskostnader, så vi ser et stort potensial her. Prosjektet vil gi bidra til en betydelig verdiskaping for regionen og gir både Hyperthermics og våre lokale leverandører en unik mulighet for ytterligere innovasjon og vekst, sier Haugsbø.

Hyperthermics er også involvert i prosjekter der man skal utvinne biogass eller protein av tare i Mexico og et anlegg også på Lindum ved Drammen, skrev Biogassbransjen.nos søsterpublikasjon Avfallsbransjen.no.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder