Nyheter

Lager butikk av slammet

Veas er på vei til å gå fra å være en utgiftspost til inntektspost for innbyggerne, sier konstituert administrerende direktør Kjetil Wang-Hansen og markedssjef Per Torp i Veas.

Oslo, Bærum og Asker hadde tidligere flere tiår med utslipp til fjorden. To store renseanlegg ble planlagt i indre Oslofjord, den ene på Bekkelaget som allerede startet opp på midten av 1960-tallet og det andre i Slemmestad. På slutten av 1970-tallet startet sprengning og bygging  av Norges største renseanlegg i fjel. En 43 kilometer lang tunnell fra Fagerlia øst for Oslo og hele veien til prosessanlegget på Slemmestad. Tunnellen har selvfall hele strekningen. Veas startet med kjemisk rensing, men begynte på 90-tallet med biologisk rensing som ga bedre nitrogenfjerning. Samtidig har det vært produsert gass av slammet, det har blitt brukt til å lage strøm og varme for å dekke eget behov i driftsprosessen..

– Men for noen år siden bestemte vi oss for å få en sterkere miljøprofil og ønsket derfor å raffinere gassen, sier konstituert administrerende direktør Kjetil Wang-Hansen i Veas til Biogassbransjen.no.

Veas Marked ble opprettet og har på kommersielle vilkår finansiert og bygget et nytt anlegg for oppgradering og flytendegjøring av biogassen, en LBG-fabrikk. Anlegget stod klart i 2020 og ble satt i kommersiell drift mot slutten av året. Veas har tegnet en langtidskontrakt med energiselskapet Air Liquide Skagerak AS, som blant annet  distribuerer LBG-en til kollektivtransportselskapet Tide. Veas-gassen brukes nå på bussene i Bergen

– Er dere et vekst- eller forvaltningsselskap?

– Vi er begge deler. Vi eies av kommunene Oslo, Asker og Bærum og har en stor selvkostdel. Selvkosten forvalter innbyggernes penger til å rense avløpsvannet best mulig og utnytte verdien i det som kommer inn på en mest mulig effektiv måte.  Vi har en egen utviklingsavdeling og i tillegg dannet et markedsselskap som skal drive prosessene med å utvikle salgbare produkter som etter hvert vil komme innbyggerne tilgode med lavere avløpsgebyrer.  Dette ligger noe frem i tid, men dersom vi følger visjonene våre og den teknologiske utviklingen gjør det mulig, så er målet å rense ut alle uønskede stoffer i avløpsvannet og å tjene penger på å selge de som attraktive produkter i markedet. Dette er sirkulært og miljømessig nødvendig for fremtiden.

Hva består produktporteføljen deres av?

–  Vi selger varmeenergi til fjernvarmeselskap. I tillegg har vi et nitrogenprodukt som selges til Yara og som brukes til gjødsel og sponplateindustri. Vi har flytende biogass og et pilotanlegg for CO2, hvor målet er å selge dette med næringsmiddelkvalitet. Så er det 40.000 tonn jordforbedringsprodukt som vi i dag gir bort til bønder på Østlandet, men som vi ser for oss å utvikle kommersielt, sier Wang-Hansen. – Nå er vi i gang med å se på salg av varmeenergi på utløpsvannet til den nye fjordbyen i Slemmestad.

LES OGSÅ: Varmer opp frosne askerbøringer med avløpsvann 

– Hvilke substrater har dere i dag?

Det er deg og meg, det! Vi får inn avløpsvann fra Oslo, Bærum og Asker, og også Nesodden. Nå har vi også et septikmottak. Det er også planlagt et nytt substratmottak, sier Wang-Hansen.

– Omsetning og bunnlinje?

Ettersom vi nylig startet opp, er ikke bunnlinjen klar eller representativ. Men vi har en produksjon på 60 GWh og omsetning på 40 til 50 millioner kroner, sier markedssjef Per Torp i Veas Marked.

Hva slags teknologi bruker dere?

Produksjonen av rågass foregår i fire store utråtningstanker  som til sammen har et volum på 24.000 kubikkmeter for utråtning av slam. Rågassen går videre til oppgraderingsanlegget. Det er Wärtsilä som har levert oppgraderingsanlegget for biogass.

SE OGSÅ: Wärtsilä leverer to oppgraderingsanlegg til danske Nature Energy

Hva kan bransjen lære av Veas?

– Det første er at det er mulig å lage flytende biogass av slam. Det er miljøvennlig, og sirkulærøkonomi i praksis på sitt beste, sier Wang-Hansen.

– Det som vi er spesielt stolte av, er at vi opprettet Veas Marked AS, et kommersielt selskap. Dette fordi biogassanlegget ikke skulle finansieres av innbyggernes gebyrkroner, men finansieres på kommersielle vilkår. Det er sirkulær økonomi i praksis og vi er med på å ta biogass- og avfallsbransjen over til å bli en profesjonell industri bygget på forretningsmessige prinsipper, sier Torp. Samtidig er den bærekraftig les lønnsom.

– Hva ønsker dere at markedet skal bli bedre på?

– Nå finnes det trekkvogner som bruker LBG som drivstoff til tungtransport med over 400 hestekrefter og med 100 mils rekkevidde, dette er like bra som diesel. Transportbedriftene burde få øynene opp for teknologien og LBG/CBG som et godt miljøvennlig alternativ til fossilt, sier Wang-Hansen. – Savner fokus på at det ligger mye energi i avfall som utnyttes dårlig i Norge i dag. Savner også at LBG og CBG løftes frem som et like godt eller bedre alternativ og som kan være mer miljøvennlig enn elektrisk kraft. Gass er et enklere produkt å jobbe med og å bruke på en trygg måte enn for eksempel hydrogen. Savner at alle i bransjen grønn energi i større grad formidler budskapet om at den viktigste konkurrenten vår er  fossilt drivstoff og at vi innser at hele produktpaletten innen fornybar energi er nødvendig for å kunne fase ut fossilt drivstoff.

– Hva kan myndighetene gjøre for biogassbransjen?

– Det koster ekstra å fylle miljøvennlig. Det krever at politikerne er med å hjelpe bransjen i riktig retning med de samme fordeler som el har.  Det kan være fritak for bompenger og andre støtteordninger.

Hvilke muligheter ser for salg av CO2 nå som Yara planlegger å avslutte sin virksomhet på feltet?

– Å utnytte COsom skilles ut under produksjonen i vårt oppgraderingsanlegg ligger i utviklingsplanen vår og vi vil snart produsere COi vårt pilotanlegg, planen er at næringsmiddelgodkjent COblir en del av vår produktportefølje, sier markedssjef Torp.

LES MER OM YARA PÅ CNYTT: Yara tror framtiden er grønn amoniakk

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder