Nyheter
Behandling av avløpsslam fra blant annet Tønsberg (bildet) går ut på anbud om kort tid. Foto: Bernt Rostad/Flickr (CC BY 2.0)

Gigantkontrakt for behandling av avløpsslam til biogass

Det skal produseres biogass av slam fra kommunene Bamble, Holmestrand, Horten, Sandefjord, Tønsberg og Siljan. Konkurransen sendes trolig til kunngjøring denne uka.

– Vi har gjennomført en leverandørdialog, og ganske mange interessenter har meldt seg, det kan være teknologileverandører, aktører i nedstrømsløsninger for omsetning av slam, flere konstellasjoner. Vi vil ganske sikkert få en god konkurranse rundt det, sier daglig leder i Grenland Vestfold Bestiller (GVB), Anne Berit Steinseth, til Biogassbransjen.no.

GVB er selskapet som har ansvar for kontrakten. Oppdraget til selskapet er å anskaffe behandlingsløsning for slam fra kommunene, og det er en kontrakt for det lange løp, med 20 års horisont og mulighet for 5 års forlengelse.

De fleste renseanleggene som omfattes av anskaffelsen har i dag behandlingsavtale med Greve Biogass AS. Da Greve Biogass ble etablert, tildelte eierkommunene enerett til selskapet for behandling av avløpsslam. Greve Biogass har inngått avtale med Lindum AS om behandling av dette slammet. Avtalen mellom Greve Biogass og Lindum AS løper til og med 31. august 2021.

– Nå er vi i ferd med å sluttføre et konkurransegrunnlag som skal kunngjøres i løpet av kort tid, som gjelder anskaffelse av behandlingsløsning for slam og avsetning av dette. Vi skal anskaffe en løsning hvor vi gir fra oss slammet og behandlerne sørger for at det blir utnyttet, ikke minst i landbruket, sier Steinseth.

Konkurransen skal etter planen komme ut i løpet kort tid, GVB planlegger å sende den til kunngjøring inneværende uke.

LES OGSÅ: Norske Antec Biogas bygger fabrikk i Kina

Skal bli biogass

Det er lagt som en forutsetning i kravspesifikasjonen at slammet skal behandles i et biogassanlegg.

– Grunnen til at vi har sagt at det skal være biogassbehandling er at det er det mest fremtidsrettede, og en behandlingsløsning som også kan utvikles videre. Det er også den utprøvde løsningen, sier Steinseth.

Tønsberg kommunestyre har besluttet å stille et areal til disposisjon i forbindelse med GVBs anskaffelse av behandlingsløsning for slam. Arealet er på 18.800 kvadratmeter og ligger i tilknytning til Den Magiske Fabrikken på Rygg i Tønsberg.

– I kontrakten ligger det en forventning om teknologiutvikling og innovasjon underveis i prosessen. På sikt kan for eksempel se for seg pyrolyse som mulig behandling for slam, som integreres i biogassløsningen, sier Steinseth. – Vi legger opp til en kontrakt der det er viktig at det skjer teknologiutvikling og innovasjon underveis.

LES OGSÅ: – Ny EU-strategi skaper muligheter for biogass

Miljø vektes høyt

Det er konkrete miljøkrav blant kravspesifikasjonene.

– Miljø blir en viktig del av tildelingen, og da vil anvendelse av biogass være et viktig element. Vedtektene og aksjonæravtalen som gjelder for GVB er veldig tydelig på at miljø skal vektes høyt i anskaffelsene, sier Steinseth.

– Det er naturlig for å evaluere miljøaspektene ved en slik anskaffelse at anvendelsen av biogassen får betydning og at den ikke ender med å bli faklet.

Oppdragsgiver skal anskaffe slambehandlingstjenester på vegne av sine eiere. Tjenestene omfatter henting, behandling og sluttdisponering av slam fra renseanlegg som inngår i anskaffelsen.

– Jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljene før vi har kunngjort konkurransen, når det er kunngjort er det offentlig tilgjengelig for alle, sier Steinseth.

Grenland og Vestfold Bestiller AS eies av Renovasjon i Grenland IKS, Vestfold avfall og ressurs AS, Tønsberg renseanlegg IKS og kommunene Bamble, Holmestrand, Horten, Sandefjord og Siljan.

GVB er et resultat av omorganiseringen av Greve Biogass AS, der GVB som bestillerselskap ble skilt ut for å skille det fra den kommersielle delen av selskapet.

LES OGSÅ: All gass i kjøretøy skal være fossilfri i 2023

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder