Nyheter
Pia Farstad von Hall, daglig leder Biogass Norge. Foto: Ludvig Gundersen

– Bompengepolitikken er et mysterium

Daglig leder i Biogass Norge, Pia Farstad von Hall, ba transport- og kommunikasjonskomitéen oppklare et mysterium under en åpen høring torsdag.

– Det er ett mysterium jeg håper transportkomiteen kan hjelpe oss å løse. De siste to årene er det gjort positive politiske vedtak lokalt og nasjonalt, om rabatter for biogasskjøretøy i bompengeringen. Likevel er det fortsatt ikke gjennomført. En etterlysning av en endelig løsning og et tidspunkt for når vedtakene blir gjennomført er på sin plass, sa Farstad von Hall.

– En viktig transportaktør som Tine investerer ikke i biogasskjøretøy uten at det er økonomisk bærekraftig. Og vi minner samtidig om at elektriske kjøretøy ikke er et alternativ i dette tilfellet, sa hun.

Biogass Norge møtte torsdag til åpen høring i transport- og kommunikasjonskomiteen i Stortinget om neste års statsbudsjett, sammen med flere andre interesseorganisasjoner, deriblant Norsk Hydrogenforum. Biogass Norge er en interesseorganisasjon for norsk biogassbransje.

Enova som verktøy

Biogass Norge vektla under sitt innlegg også Enova som et viktig verktøy for å få flere biogasskjøretøy på veiene.

– Med flere biogasskjøretøy trengs det også flere fyllestasjoner. For oss er det viktig at det i statsbudsjettet for neste år settes av tilstrekkelig med penger til Enova slik at vi kan møte de utfordringene som finnes i dag. Vi trenger fyllestasjoner langs viktige transportårer, sa hun.

LES MER: Vil kjøpe biogasskjøretøy, mangler fyllestasjoner

Ferge-konflikten

– For fergene langs kysten som allerede går på LNG bør det legges til rette for bruk av biogass. Det blir feil å fase ut ferger og infrastruktur samfunnet allerede har investert store summer i for å erstatte de med energiformer som er likestilt med biogass. Det bør heller være slik at nye ferger bytter ut fossile løsninger, sa Farstad von Hall i sitt innlegg.

Denne kommentaren fikk stortingsrepresentant Siw Mossleth fra Senterpartiet i Nordland, til å spørre hvilken oppfatning biogassmiljøet har av hydrogen som alternativ innen fergedrift: – Jeg vil tro at når LNG-fergen kom var det også nytt, så jeg tenker at kanskje hydrogenforumet kan si litt om hvordan de ser på utfordringen som kom fra biogassmiljøet, sa representanten.

Biogassbransjen.no har tidligere omtalt fergestrekningen Vestfjordsambandet, der hydrogen og biogass har blitt stilt opp mot hverandre som alternativ. LES OGSÅ: Vestfjord-sambandet: Hydrogen eller biogass?

I Rogaland skal det nå prøves ut en ren hydrogenferge for første gang. LES OGSÅ: Rogalands-fergen må hente hydrogen fra utlandet

Skjønn enighet

Både generalsekretær i Norsk Hydrogenforum, Ingebjørg Telnes Wilhelmsen, og Pia Farstad von Hall var skjønt enige om at man «trenger alle energibærere» i det grønne skiftet.

– Det er enorme fossile volumer vi skal konvertere, og selv om jeg i dag bare prater om hydrogen er vi også opptatt av ammoniakk, det finnes biodrivstoffløsninger, biogass er definitivt en av dem, biopropan… her tenker jeg alle må med, rett og slett, sa Wilhelmsen.

Farstad von Hall sa seg enig i dette i sin replikk:

– Jeg vil bare understreke det som Hydrogenforum sier her, at vi trenger alle klimavennlige energiformer som vi kan klare å få. Så er det en diskusjon om Vestfjorden, og jeg antar det er derfor representanten fra Nordland tar det opp. Der er det en diskusjon, men i den store samfunnsdebatten og i det målet vi alle har om å kutte klimautslipp trenger vi alle former.

– Det som er viktig for biogassbransjen er at man blir sidestilt med el og hydrogen i politikken, slik at det ikke blir en skjevfordeling der. Fordi biogass leverer helt klart positivt i forhold til et klimaregnskap.

LES OGSÅ: Zero: – Biogassbransjen gjør seg selv en enorm bjørnetjeneste

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder