Nyheter
ENERGI TIL NORSK HYDRO: En ny energiklynge vil lage energi til den eksisterende industrien i Sunndalsøra, som Norsk Hydro, som produserer aluminium.
Foto: Hydro/Harald M. Valderhaug

Ny biogass-satsing i Sunndalsøra

– Foreløpig er det søkt om utslippstillatelse for å bygge ett biogassanlegg, sier prosjektutvikler Mats Borgersen i den finsk-sveitsiske bioteknologibedriften Ductor.

Aluminiumsverket ble lagt til Sunndalsøra på 1950-tallet fordi det var mulig å få energi til rett pris. Flere selskaper ønsker nå å bruke tilgjengelig overskuddsvarme via det det eksisterende fjernvarmenettet. Denne kan bruke i produksjonsprosessene og vil kunne gi en bærekraftig og lønnsom produksjon.

– Ductor har planer om å bygge et biogassanlegg på Sunndalsøra, og vil søke utslippstillatelse, sier prosjektutvikler Mats Borgersen til Biogassbransjen.no.

Dette er fortsatt i prosjektfase.

–  Det er tenkt at biogassen skal erstatte drivstoff innen transport- og energisektoren. Produsert råtnerest avsettes i markedet via Ductors salgskanaler. Biogassanlegget er en viktig byggekloss i den planlagte akvakulturparken i Sunndal Næringspark.

Samarbeid med fiskeindustrien

Biogassen skal lages av restavfall fra fiskeindustrien i området.

– Ductor har egen patentert teknologi for gjenvinning av nitrogen som ammonium før den anaerobe biogassproduksjonen. Dette tillater oss å utnytte råvarer som ellers utgjør en flaskehals i konvensjonelle biogassanlegg.

Fiskeoppdrett- og hydroponiselskapet Fjord Aquaponics og rekeoppdrettsbedriften ShrimpVision er involvert i prosjektet.

SLIK BLIR ENERGIKLYNGEN: Sunndal næringspark Akvakulturprosjektet, er navnet på en ny næringsklynge på Sunndalsøra.

Sirkulærkraft

Planleggingen har pågått i flere år og man satser på byggestart i 2021. Året etterpå vil driften være i gang, om alt går etter planen. Dette er sirkulær bærekraft i praksis, sier Borgersen til lokalavisen Driva.

– Dette er sirkulær bærekraft i praksis. Den unike infrastrukturen og sammensettingen av virksomheter, som utnytter hverandres overskudd av energi og restråstoffer, bidrar til bærekraftige produksjonsbetingelser. Denne klyngen av virksomheter og den sirkulære tanken er unik, og gjør at Sunndalsøra vil komme i verdensklasse.

Til sammen fem foretak og selskaper er involvert i prosjektet. I tillegg til Shrimp Vision, Fjord Aquaponic og Ductor, er Ottem, som driver med pyrolyse, og energihåndteringsforetaket Industrikraft med.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder