Nyheter
PROBLEMER: Med en prislapp på 520 millioner kroner, stod Romerike Biogassanlegg i Nes ferdig i 2012. Nå ser det ut til at ytterligere investeringer er nødvendig for å sikre driften fremover. Foto: Oslo kommune

Problemfabrikken på Nes: Må investere ytterligere 100 millioner

Da Oslos biogassanlegg stod ferdig i 2012 hadde det kostet over en halv milliard kroner, ifølge en rapport er det behov for ytterligere 100 millioner for sikre en stabil drift de kommende årene. Her kan du lese tilstandsrapporten.

Med en prislapp på 520 millioner kroner, stod Romerike Biogassanlegg i Nes ferdig i 2012 som «et av verdens mest innovative biogassanlegg for matavfall». Her skulle 50.000 tonn med matavfall bli omgjort til 90.000 tonn med biogjødsel som skulle selges til jordbruket og 4,5 millioner kubikkmeter med miljønøytral biogass som skulle erstatte fossil diesel og brukes av bussflåten i Oslo.

Problemfabrikken

Men slik ble det derimot ikke. Siden oppstart har anlegget hatt store driftsutfordringer, og åtte år etter oppstart går anlegget på halv maskin, med en maksimal kapasitet på 30.000 tonn og en produksjon langt under designkapasiteten. I tillegg blir en stor andel del av gassen som blir produsert, nesten 40 prosent frem til mai i år, brent på fakkel grunnet kvalitetsmangler.

Dette resulterte i et driftsunderskudd på 40,8 millioner kroner 2019 – regningen ble sendt til Oslos skattebetalere.

LES OGÅ: Norske Antec Biogas bygger biogassanlegg i kinesisk storby

Oslo kommune, som de siste årene har drevet anlegget, bestilte derfor i 2019 en tilstandsvurdering av anlegget for å få en oversikt over nødvendige tiltak for å sikre en stabil og sikker drift fremover. Denne viste at langt fra alt var på stell på Nes. Det var store behov for å utbedringer av feil og mangler ved anlegget. Utbedringer med en prislapp på 100 millioner kroner.

– Tilstandsrapporten vi har fått, viser at vi har noen utfordringer. Vi må huske at dette er et pilotprosjekt, og det har vi fått merke for fullt, sier direktør Hans Petter Karlsen i renovasjons- og gjenvinningsetaen (REG) i Oslo kommune, til Kommunal Rapport.

Dobling av driftskostnader

Ifølge Multiconsult, som utarbeidet rapporten, har driften vært utfordrende siden oppstart i 2012. Opprinnelig anbefalte Cambi at det var nok med tre operatører av anlegget, i tillegg til to personer for vedlikehold og én driftssjef.

Dette har vist seg å være en grov feilbedømming av nødvendig bemanning for å utføre drifts- og vedlikeholdsbehovet. Og det heter blant annet i rapporten at «Anlegget er meget ressurskrevende og gir en enorm arbeidsbelastning på de ansatte.»

LES OGSÅ: Gigantkontrakt for behandling av avløpsslam til biogass

I 2019 var det tre innleide og 13 fast ansatte som jobbet på anlegget, i tillegg til at det vurderes en ytterligere oppbemanning på fem operatører.

Anlegget har også ekstremt høye drifts- og vedlikeholdskostnader, og ifølge rapporten doblet drift- og vedlikeholdskostnadene seg fra nesten 36 millioner i 2015 til litt over 71 millioner i 2018.

Store flaskehalser

Rapporten peker på en rekke forhold som hindrer anlegget i å nå designkapasitet, men det er forbehandlingslinjen som fremstår som den største flaskehalsen.

Enorm slitasje på utstyret fører nemlig til at hver av de to forbehandlingslinjene på anlegget kun kan driftes i seks måneder før utstyret må stanses og vedlikeholdes i opptil flere måneder. Flere komponenter fremstår også som uegnet for tiltenkt funksjon.

LES OGSÅ: Foreslår å kutte subsidier til tyske biogassanlegg – frykter nedleggelser

«Dagens forbehandling er meget vedlikeholdskrevende, med lange og kostbare vedlikeholdsrevisjoner», heter det i rapporten. Bare for forbehandlingslinjen er det snakk om vedlikeholdskostnader på mellom tre til fire millioner kroner i året. Forbehandlingen må også «driftes kontinuerlig, uten tilsyn etter normal arbeidstid, noe som fører til stor arbeidsbelastning for vaktgående mannskap på kveld/natt/helg.»

Kan legges ned i ytterste konsekvens

Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel i april bestilte i år en ny utredning av framtidig organisering av Romerike Biogassanlegg. Her skal alternative driftskonsepter og mulighet for samarbeid med andre aktører vurderes.

Et av alternativene som skal vurderes, er kjøp av tjenesten for etterbehandling av matavfall i markedet, noe som betyr at biogassanlegget i så fall legges ned. Utredningen vil ifølge opplysninger Biogassbransjen.no har, komme rundt årsskiftet.

LAST NED RAPPORTEN HER: Tilstandsvurdering-RBA_Full versjon

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder