Nyheter

Bærekraftsdirektør Bjørn Malm, Tine. Foto: Ludvig Gundersen

Avgiftsfritak i bompengeringen er nødvendig for å kunne øke bruken av biogass

 

Skal man gjøre investeringer, er man avhengig av at det er lønnsomt, var omkvedet på seminaret Biogass Norge, Rederiforbundet, Avfall Norge og Biogass Oslofjord arrangerte i dag.

En rekke store aktører var på plass for å drøfte muligheter for bruk og lønnsomhet, og ikke minst utfordringene bransjen står overfor. For Tine som nå skal kjøpe nye transportbiler, var avgiftsfritak i bompengeringen viktigst.

– Vi bruker 20 millioner liter diesel per år. I dag betaler en biogassbil bompenger, jeg kan ikke forstå hvorfor de skal gjøre det. Biogassbiler er et like bra, om ikke bedre alternativ til el- og hydrogenbiler. Bompengefritak er den den viktigste katalysatoren for investeringer i tungtransport, sa bærekraftdirektør Bjørn Malm i Tine. – Energiformene bør likestilles.

Tine skal nå kjøpe inn nye kjøretøy.

Seniorrådgiver Torkil Dyb Remøy i Miljødirektoratet har jobbet med flere rapporter om biogass, blant annet Virkemidler for økt bruk og produksjon av biogass.

Anne Beate Tvinnereid (Sp). Foto: Ludvig Gundersen

– Det er stort potensial for bruk av biogass i Norge, men markedsutfordringene er store. Det er likevel stort behov for bærekraftig drivstoff. De eksisterende ordningene er ikke effektive nok. Offentlige anskaffelser har vært viktig, men konkurransen fra el- og biodiesel, har redusert effekten, sa Remøy.

Økningen av C02-avgiften til 2.000 kroner per tonn innen 2030, vil kunne gjøre biogass mer konkurransedyktig. Det kan være et annet effektivt tiltak, sa Remøy.

Også anbudsordningene innen kollektivtransporten ble debattert. Veas, som eies av kommunene Oslo, Asker og Bærum, sender sin biogass med Air Liquide Skagerak over fjellet til Bergen, mens Oslos kollektivselskap, Ruter, har kjøpt inn elbusser.

– Vi må bruke politiske muskler for å styre innkjøpene, sa Anne Beate Tvinnereid (Sp) i debatten under seminaret.

NYTT WEBINAR 3. SEPTEMBER: Avgiftsfritak i bompengeringen for biogasskjøretøy

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder