Nyheter
BY I VEKST: Slik forestiller utbyggeren seg at Ferdrikshald kan se ut. Foto: Condovita

Varmer opp bydel med gass fra egen kloakk

Halden satser på bærekraftige løsninger i sin splitter nye bydel. Innbyggernes egen avføring utgjør en viktig del av regnestykket.

Etter mange års arbeid med kreosotbehandling og impregnering skal området Tyska og Hollenderen i Halden få en renessanse og gjenoppstå som Fredrikshald brygge. Utbyggeren Condovita tar sikte på å reise drøyt 300 leiligheter i det de omtaler som et nasjonalt forbile på innovative og bærekraftige løsninger for bygg, energi og transport.

– Vi har fokus på både sosial bærekraft og klimamessig bærekraft. Noe vi allerede har hatt i seks år, sier daglig leder i Condovita, Tore Borthen.

Condovita, tidligere Norske Helsehus, har hatt en rekke prosjekter i forskjellige kommuner. Felles for dem er å skape helsefremmende og fremtidsrettetede bomiljø der bærekraft står sentralt.

Varmes opp med egen kloakk

En viktig del av Fredrikshalds klimaprofil vil beboerne selv stå for. Leilighetene blir nemlig varmet opp av beboerne selv – eller heller det de skyller ned i do. Da utbyggeren kjøpte den 16 mål tomten av Halden Byutvikling AS i 2013, inngikk de nemlig også en intensjonsavtale om å benytte fjernvarme fra kommunens renseanlegg.

– Det blir en brikke i å lage gode energiløsninger med lite klimaavtrykk. Det handler om å bruke energien som allerede er i området. Slik løser vi behovet for oppvarming i boligene på en smart og bærekraftig måte. Et godt alternativ til mer utslippskrevende løsninger, sier Borthen.

Oppgradert for over 200 millioner

Fjernvarmen skal komme fra Remmendalen, kommunens eget renseanlegg. Med en enorm befolkningsvekst i sikte investerte kommunen 241 millioner kroner i anlegget, som i tillegg til å øke kapasiteten sin fra 29.000 til 49.000 haldensere også fikk sitt eget biogassanlegg tilknyttet.

Slik blir innbyggernes dobesøk omgjort til energi, som igjen varmer opp anlegget, og på sikt også andre bygg – blant annet Fredrikshald.

Remmendalen renseanlegg
KORTREIST FJERNVARME: Etter en investering på 241 millioner kunne haldenserne skryte av landets nyeste biogassanlegg i 2018. Foto: Halden kommune

– Anlegget såpass mye energi at vi kan levere til offentlige bygg i Halden sentrum, i tillegg til den nye bydelen, forklarer direktør for teknisk sektor i Halden kommune, Ulf Ellingsen.

Ifølge direktøren er det ikke de store økonomiske gevinstene som ligger til grunn for etableringen av det nye biogassanlegget, men heller klimagevinsten ved å benytte energien fra kloakken.

Kommer ikke bare an på mengde kloakk

Produksjonen av gass varierer, men per i dag produserer anlegget drøyt 240.000 kubikkmeter med gass per år. Med den nye bydelen vil produksjonen også kunne øke, men ifølge Rune Løkkeberg, avdelingsleder for vannrenseanlegget er det helt andre faktorer som spiller inn på anleggets produksjon.

– Det er innlekking av rent vann. Vi jobber kontinuerlig med ledningsnettet, forklarer han.

Condovita håper på byggestart til neste år. Reguleringsplanene for Fredrikshald brygge er under behandling hos kommunen denne høsten.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder