Nyheter
Ørsta
Foto: Algkalv , CC BY 3.0

Innbyggerne på Ørsta protesterer mot nytt biogassanlegg

De frykter lukten fra  biogassanlegget Volda og Ørsta reinhaldsverk (VØR) planlegger å bygge.

På det nye anlegget, som vil inneholde en omlastingshall og et biogassanlegg, skal det tas imot matavfall fra 200 000 husholdninger fra Sunnmøre og deler av Romsdal, skriver Møre på nett. Men innbyggerne er kritiske.

– Det vil medføre økt tungtrafikk gjennom Ørsta sentrum, fordelt på 20 lastebiler i døgnet. For de nærmeste naboene vil det største problemet være vond lukt, sier nabo Dan Kristian Folkestad til Mre.no.

LES OGSÅ: Skulle lage biogass av Oslo-folks matavfall, nå fakles store mengder

Han mener anlegget må ligge lengre vekk fra der folk bor. Nå har han startet en Facebook-gruppe som i slutten av juli har rundt 1 400 medlemmer. I Ørsta bor det i nærmere 7 400 mennesker. Daglig leder Petter Bjørdal i VØR sier til overdog.no/stagebiogassbransjen at innbyggerne ikke har noe å frykte.

– Det er ikke lagt opp til at det skal blir lukt og støy, sier leder Petter Bjørdal i VØR til overdog.no/stagebiogassbransjen.

På spørsmål om man kunne ha valgt en annen tomt, svarer Bjørdal at tomta er regulert formålet avfallsanlegg og etablering av biogassanlegg.

Biogassanlegget er et samarbeid mellom og renholdsverkene på Nordre Sunnmøre og Romsdal. I dag transporteres avfallet til et biogassanlegg på Lillehammer og til Linköping i Sverige, skriver Møre-Nytt.

Byggesøknaden ble levert i juli og høringsfristen er 15. august. Da skal fylkesmannen i Møre og Romsdal ta stilling til saken.

Planskisse over anlegget. Illustrasjon: Ose

– Har dere noen formening om utfallet?

– Det blir i så fall spekulasjoner.

Men Bjørdal mener anlegget er viktig i et klimaperspektiv.

– I regjeringens klimasatsingsplan er det lagt vek t på en betydelig vekst i biogassproduksjonen i Norge. Gassen som oppstår når matavfallet råtner er metan, som i motsetning til fossile gasser er fornybar. På sikt kan biogass erstatte bruken av vanlig diesel. Dette er vårt bidrag i arbeidet med då redusere klimautslipp, sier han til avisa Møre.

Også i Sunnhordland har det vært protester i forbindelse med byggingen av biogassanlegg. Sunnhordland Naturgass ble politianmeldt for sin saksbehandling. Naboene var redde for lukt og for å miste utsikten mot havet. Når eierne nå går i gang med byggingen, er de halvannet år forsinket, dette ifølge Finansavisen.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder