Nyheter
Lindums mottak for oljeholdig slam blir leverandør til det nye pyrolyseanlegget.. Foto: Lindum

– Et sirkulært kinderegg

Lindums nye pyrolyseanlegg i Drammen løser tre problemer på en gang.

Onsdag settes Lindums biokull-anlegg i Drammen i drift. Anlegget omgjør biologisk materiale som trevirke, hageavfall og slam til biokull.

– I pyrolysen gjøres materialet om til et karbonrikt kull, samtidig som det produseres en energirik syngass. En av biokullets mange gode egenskaper er at det binder karbonet som ellers hadde blitt sluppet ut som CO2 i atmosfæren, forklarer Thomas Hartnik, forskningsleder i Lindum.

Utnytter høy temperatur

Selskapet selv betegner anlegget som et sirkulært kinderegg. For gir det en forsvarlig håndtering av problemavfall. Det reduserer klimagassutslipp og lager verdifulle produkter i form av biokull.

– Bruk av biokull som jordforbedringsmiddel øker fruktbarheten og karbonlagringen i jorda samtidig som klimagassutslippene reduseres, sier Hartnik.

Den høye temperaturen i pyrolyseprosessen bryter ned plast plast og mange miljøgifter i avfallet. Dette er gode nyheter for å gjenvinne avfall til nye ressurser. Samtidig som miljøgifter destrueres kan energien i råvarene utnyttes ved at syngassen brennes med høy grad av energiutnyttelse.

– Anlegget på Lindum karakteriseres som en industripilot, og vi har med oss et bredt spekter av samarbeidspartnere fra industrien og på forskningssiden, sier adm. dir. Pål Smits.

Viktig grep

Enova har bidratt med støtte til anleggsinvesteringen og fremover vil Scanship være en sentral samarbeidspartner. Det bidras også med prosjektstøtte fraNorges Forskningsråd og Innovasjon Norge.

– Ved å bruke biokull i landbruket og industrien, og dermed erstatte fossile produkter, øker vi materialgjenvinning av organisk avfall samtidig som vi bidrar til å oppfylle Norges internasjonale forpliktelser om kutt i klimagassutslippene. Dette er viktige grep i veien mot en sirkulær økonomi, avslutter Smits.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder