Nyheter
Innbyggerne i Vesterålen skal fortsette å sortere husholdningsplast, men alt havner i samme forbrenningsovn. Foto: Ivar Sture Handeland, Remiks.

Brenner plast på innbyggernes regning

Innbyggerne i Vesterålen må betale prisen for å sende plasten til forbrenning i Sverige.

Lørdag utløp avtalen mellom Plastretur og flere av landets avfallsselskap. For Oslo kommune, Øfas og RIG Grenland løste problemet seg i tolvte time, da de fikk inngått en avtale med Norsirk.

LES OGSÅ: Oslo-plasten sendes til Sverige

Men for Reno-Vest som betjener kommunene Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen, Sortland og Øksnes har det ikke latt seg løse. Fra i dag sendes husholdningsplasten fra Vesterålen til energigjenvinning, altså forbrenning i Sverige.

Kildesortering til ingen nytte

– Dessverre er det det som skjer. Det er alt for kostbart å sende til materialgjenvinning og vi kan ikke pålegge innbyggerne å betale det. Selv å sende til energigjenvinning blir kostbart og vil føre til økte renovasjonsgebyrer. Tidligere fikk vi jo noen kroner for plasten fra Grønt Punkt Norge. Nå mister vi den inntekten og må selv bekoste pressing, lagring, transport og forbrenning, sier daglig leder Tage Ellingsen i Reno-Vest.

LES OGSÅ: Grenland-plasten til Norsirk

Avfallsselskapet håndterer omkring 200 tonn husholdningsplast årlig. Kildesortering av plast har pågått siden 2017 og selskapet har brukt mye penger og ressurser på å informere innbyggerne om kildesortering.

– Det er skikkelig trasig at vi nå må sende plast til forbrenning. Da fikk vi mye skryt for at også vi begynte med et viktig miljøtiltak. Nå er det visst ikke så viktig lenger. Vi har kjørt på med kommunikasjon til innbyggerne med fokus på ren og tørr plastemballasje i kundemagasiner, vi har laget video, informert i lokalmedia. Vi tar vare på naturen i Vesterålen. Nå føler vi oss glemt, sier Ellingsen.

Han mener myndighetene må på banen for å stanse forbrenningen av plast. Ellingsen peker på at produsentansvaret innebærer at det er produsentene som skal ta kostnaden for plasthåndteringen, men at resultatet nå er at det er innbyggerne som får regningen. Hvor mye økningen i renovasjonsgebyret blir er foreløpig ikke klart.

LES OGSÅ: Uheldig at det må brennes plast

Returselskapet Plastretur AS sa opp sine avtaler med seks avfallsselskap og kommuner som følge av de økonomiske problemene i selskapet. Koronakrisen og svak kronekurs har medført betydelige ekstrakostnader for Plastretur og medført at selskapet har brukt opp egenkapitalen og ikke lenger innfrir avfallsforskriftens krav om å ha innestående egenkapital til seks måneders drift.

Kan ramme flere

Miljødirektoratet har gitt selskapet en dispensasjon til å gå ned til tre måneders egenkapital, men det er helt på grensen av hva Plastretur er i stand til.

Resultatet kan bli at enda flere kommuner mister sine plastavtaler fremover. Plastretur har bedt staten om mellom 45 og 60 millioner kroner i økonomisk krisehjelp for å opprettholde sine forpliktelser, men har så langt ikke fått svar.

Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder