Nyheter
#EUNorwayCCS

Hadde håpet på to anlegg

Fortum Oslo Varme ble veid og funnet for lett i kampen milliardstøtten til karbonfangst.

Kvalitetssikringsrapporten fra Atkins og Oslo Ecnomics anbefaler at staten gjør investering i ett fangstanlegg, Norcems sementfabrikk i Brevik.

LES OGSÅ: Vurderer Klemetsrud som for dyrt

25 milliarder kroner

– Vi er rangert som nummer to og kvalitetssikringen anbefaler ett anlegg. Vi hadde selvsagt håpet at de ville anbefale to. Men vi tar samtidig med oss at prosjektet vårt er vurdert som modent, med en teknisk god løsning og at de vurderer potensialet i bransjen som større enn ved forrige rapport, sier direktør for CCS-prosjektet i Fortum Oslo Varme Jannicke Gerner Bjerkås.

LES OGSÅ: Manglende forretningsmodell senker karbonfangst

Kvalitetssikringsrapporten, som har gjennomgått de to fangstprosjektene og lagringen hos Northern Lights, konkluderer med at totalkostnaden for fullskala karbonfangst er betydelig høyere enn tidligere antatt.
Atkins og Oslo Economics tallfester kostnaden for prosjektene samlet til å være opp mot 25 milliarder kroner over en tiårsperiode. Av dette blir statens regning på over 20 milliarder. Velges bare ett anlegg, så vil prisen falle til 13,9 milliarder.

Billigst i Brevik

«Norcems fangstanlegg synes å være å foretrekke fremfor FOVs, primært grunnet lavere livsløpskostnad», heter det i rapportens sammendrag. Kvalitetssikringsrapporten fastslår at totalkostnaden ved karbonfangstanlegget til Fortum Oslo Varme vil være på 16,6 milliarder kroner over en tiårsperiode. Av dette utgjør 10,9 milliarder kroner i investeringskostnad.

Driftskostnadene ved Klemetsrud-anlegget er beregnet til 5,7 milliarder, mens Norcems anlegg er omkring 900 millioner rimeligere å drifte, fremgår det av rapporten. Også investeringskostnaden er lavere på Norcem, noe som reduserer den såkalte P50-kostnaden, som er nedre anslåtte kostnadsramme, med to milliarder kroner gjennom de ti årene det er foretatt beregninger for.

– De har vurdert et noe høyere usikkerhetspåslag ved P85-estimatet enn det vi har. P50-estimatet er ganske likt, sier Gerner Bjerkås til Avfallsbransjen.no.

LES OGSÅ: Sjette mest effektive tiltak

Det betyr at kvalitetssikringen mener den høyeste estimerte kostnadsrammen er høyere enn det Fortum Oslo Varme har lagt til grunn.

Usikker samfunnsøkonomi

Kvalitetssikrerne trekker hele karbonfangstprosjektet i tvil og skriver blant annet at prisen på CO2-utslipp må tidobles for at det skal være samfunnsøkonomisk lønnsomt. Samtidig viste en analyse fra Miljødirektoratet nylig at karbonfangst ved Fortum Oslo Varmes anlegg på Klemetsrud ville være ett av de ti mest effektive tiltakene for å redusere CO2-utslippene.

– Vi jobber videre med å forberede oppstart for avgjørelsen er ikke tatt ennå. Vi mener det er viktig med finansiering av to fangstanlegg fra starten, for å sikre robusthet i verdikjeden når to nye anlegg skal startes opp. Det mener vi er viktig for totalprosjektets suksess. Men så er det en kjent sak at vi har noen forhold som gjør at vi har en høyere kostnad enn Brevik, siden vi ikke ligger ved en havn. Det mener vi samtidig er et viktig demonstrasjonselement, siden det er mange anlegg som ikke gjør det og må frakte sin CO2 til kai, sier Gerner Bjerkås.

LES OGSÅ: Returkraft får CCS-millioner

Kan bli skrinlagt

Det er den politiske behandlingen av neste års statsbudsjett som vil avgjøre om det skal bygges ett, to eller ingen karbonfangstanlegg i Norge. Dersom det ender med at Klemetsrud-anlegget ikke får støtte, er veien videre for karbonfangstprosjektet usikker. Gerner Bjerkås sier selskapet ikke har mulighet til å finansiere prosjektet på egenhånd og at omveien om EUs innovasjonsfond gi flere års forsinkelse og økt usikkerhet.

Regjeringen har bedt Norcem og Brevik om å søke EUs innovasjonsfond on støtte til karbonfangstprosjektet.

LES OGSÅ: Foreslår CO2-avgift på forbrenningsanlegg

– Men da blir det åpenbart i konkurranse med mange andre prosjekter. Så da må vi gjøre en vurdering av hva vi gjør videre, sier Gerner Bjerkås.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder