Nyheter
Amager Ressourcecenter skal gå fra 0 til full karbonfangst på fem år. Foto: Jens Egil Heftøy

30 karbonfangstmillioner til Amager

Avfallsforbrenningsanlegget ARC i København får 30 millioner kroner til etablering av Danmarks første testanlegg for karbonfangst.

Torsdag slo kvalitetssikringsrapporten av det norske karbonfangstprosjektet ned som en bombe. Rapporten konkluderer med at fullskala karbonfangst blir langt dyrere enn tidligere antatt og anbefaler staten å investere i ett fangstanlegg. Utrederne mener karbonfangst ved Fortum Oslo Varmes forbrenningsanlegg blir for dyrt til at staten bør engasjere seg.

LES OGSÅ: Hadde håpet på to anlegg

København kommune har som ambisjon å være CO2-nøytral innen utgangen av 2025. Sentralt i dette står forbrenningsanlegget ARC Amager. Selskapet startet arbeidet med karbonfangstprosjektet for om lag to år siden. I fjor høst ble den første søknaden om byggeståtte avslått, men denne gang gikk det bedre.

LES OGSÅ:  – Ble overrasket over Returkraft og BIR

Karbonnøytal hovedstad

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrasjonsprogram (EUDP), som styres av den danske Energistyrelsen, har gitt anlegget på Amager 30 millioner kroner i støtte til bygging av testanlegget.

– Det er fantastisk. Det blir det første av sitt slag i Danmark, og perspektivene er enorme. Det peker i den helt riktige retningen. ARCs ambisjon er at vårt arbeid med innbyggernes avfall skal være helt CO2-nøytralt, noe som vil være et seriøst og vesentlig bidrag til å virkeliggjøre visjonen om å bli verdens første CO2-nøytrale hovedstad, sier direktør Jacob Simonsen i ARC i en pressemelding.

LES OGSÅ: Karbonfangst til under milliarden

Forbrenningsanlegget Amager Bakke sender årlig ut 480000 tonn CO2. Selskapet inngikk tidligere i år et strategisk samarbeid med Returkraft og BIR. Senere har også Væstforbrenning i København og Sysav i Malmø kommet til i alliansen. Målet med samarbeidet er å dele erfaringer og kompetanse innen karbonfangst.

Da Avfallsbransjen.no besøkte anlegget i februar, fortalte kvalitetssjef Peter Blinksbjerg at de vil kunne bygge et fullskala fangstanlegg for CO2 for under en milliard danske kroner. Det er mindre enn halvparten av hva de planlagte norske anleggene har budsjettert med.

Strategisk allianse

Nylig fikk Returkraft støtte fra Gassnovas karbonfangstprogram til utredning av logistikk rundt karbonfangst.

LES OGSÅ: Millionstøtte til Returkrafts CO2-prosjekt

– København er kjent over hele verden for våre ambisiøse mål om å bli den første CO2-nøytrale hovedstaden i verden. Med dette viser vi enda en gang at vi er helt i front blande de byene i verden som tar klimautfordringene på alvor, og viser at det er faktisk er mulig å investere i teknologi som kan bringe oss sikkert inn i en grønnere fremtid, sier borgermester Frank Jensen.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder