Nyheter
Fangstpiloten hos Klemetsrud.
Foto: Bjørn Vilberg

Klemetsrud-karbonfangst sjette mest effektive tiltak

Miljødirektoratet har utarbeidet en analyse av tiltakene som foreslås i Klimakur 2030-rapporten. Der er det listet opp hvilke tiltak som vil gi den største klimaeffekten på kort sikt.

LES OGSÅ: Støre henger seg på karbonfangst

Ti års perspektiv

Klimakur 2030 har tatt utgangspunkt i et hundreårsperspektiv, mens den ferske analysen vurderer hvilke tiltak som gir størst effekt de kommende ti årene.

Den største innvirkningen, mener Miljødirektoratet, vil komme fra overgang fra rødt kjøtt til plantebasert og fisk. Det vil kunne redusere CO2-utslippene med nesten åtte millioner tonn CO2 de kommende ti årene.

LES OGSÅ: Mener regjeringens CCS-signaler er uryddig

Karbonfangst på Fortum Oslo Varmes forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo anslås å ha en CO2-reduksjon på over 2,5 millioner tonn CO2 i samme periode.

51 millioner tonn

Analysen påpeker at karbonfangst vil være blant de tiltakene som har samme effekt på kort og lang sikt. Det samme gjelder for bruk av biodrivstoff i veitrafikk og elbiler.

LES OGSÅ: Hilser CO2-avgift velkommen

På den andre siden peker analysen på at økt uttak av metan fra avfallsdeponier er blant tiltakene som har større effekt på kort enn lang sikt.

De 21 tiltakene som er analysert gir en samlet reduksjon i CO2-utslipp på 51 millioner tonn i perioden 2021 til 2030 dersom de gjennomføres. Det tilsvarer en reduksjon på om lag 12 prosent.

Regjeringen skal i høstens statsbudsjett avgjøre om det blir gitt statlig investering til karbonfangst ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse.

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Stage Biogassbransjen

Pia sier noe viktig til folket

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Pia Farstad von Hall

Her kommer et innlegg fra noen

Ragnhild Borchrevink, Veas
Ragnhild Borchgrevink
Aktuelle artikler fra våre søster-nettsteder